Este acoperișul la bloc mai bun decât terasa?


Observ ca în multe zone din țara revine moda acoperișului de tip șarpantă in dauna terasei. Am discutat cu diverși dezvoltatori ca sa înțeleg logica acestui demers, care de cele mai multe ori produce disconfort vizual.

Motivația tuturor a fost lipsa profesionalismului hidroizolatorilor de terase. Pot sa înțeleg aceasta problema in contextul actual al lipsei de forță de munca calificata din Romania.

Din punct de vedere al izolației termice soluția uzuala de termoizolare a teraselor, o reprezinta polistirenul expandat de tip EPS200 de 20cm grosime, soluție care aduce cu sine un confort termic comparabil cu al unui acoperiș de tip șarpantă cu doar 10cm. de izolație termica.

Așadar, pentru un dezvoltator, liniștea de a nu ploua în casele pe care le vinde, primează asupra esteticii. Exista însă si dezvoltatori care maschează oarecum șarpantele în spatele unor atice înalte din beton sau zidărie, atenuând astfel aspectul estetic.

Personal prefer o sarpanta ascunsa decat o terasa prost izolata termic, pentru ca la șarpantă ii mai poți aduce îmbunatățiri.