Fosa septica la blocuri


Exista zone în jurul Bucureștiului, eu am găsit un caz în Otopeni, unde nu exista canalizare dar se construiesc blocuri. Pentru o astfel de situație este necesara montarea sau construirea unei fose septice sau a unui bazin vidanjabil. In aceasta situație trebuie ca acestea sa fie dimensionate corespunzător si asta face obiectul unui proiect de specialitate ce trebuie neapărat întocmit. Daca acest proiect nu exista renunțați la a cumpăra pentru ca exista riscul unor alegeri defectuoase.

Facem un calcul simplu: o familie cu 3 membri consuma 4mc de apa pe luna asta înseamnă 0.13mc pe zi; pentru 10 apartamente inseamna 1.3mc pe zi sau 39mc pe luna. In realitate sa stiti ca se consuma minim 7mc pe luna, dar aici dorim doar sa atragem atentia asupra unor conscinte.

Presupunem ca  ingropam in pamant bazinul 1m rezulta ca la o inaltime utila de 3.00m avem nevoie de o suprafata de 13mp adica 2.5mx6m. Asadar o suprafata foarte mare si un volum mare de vidanjat. In plus conform legii bazinul trebuie hidroizolat foarte bine pentru a nu permite pierdere sau poate chiar infiltratii de apa. In cazul foselor septice trebuie una suficient de mare sau mai multe mai mici. Probabil ca la 10 apartamente se face o fosa pe comanda. O astfel de fosa aduce cu sine alte probleme pentru ca, in cazul unui bloc, cel mai probabil trebuie amplasata sub o cale de circulatie auto, ceea ce presupune inca un bazin din beton pentru protectia ei. Asadar costuri si iar costuri pe care nu toti dezvoltatorii au „curajul” sa le plătească. Cred ca o fosa ecologica cu tot ce tine de montaj ajunge la 1000 de euro pentru un apartament, ceea ce nu este neaparat o avere, sau este?

Este important sa va asigurați, înainte sa cumpărați un apartament intr-un astfel de bloc, ca exista un bazin vidanjabil atât de mare. In cazul in care se alege o fosa septica dimensiunile scad la fel si durata dintre doua vidanjări, dar si aceasta soluție trebuie verificata in situ.

Cum poți verifica existenta fosei septice sau a bazinului vidanjabil in situ? Singura solutie este sa verifici documentele privind achiziția, certificatele de garanție, procesele verbale de montaj si de punere in funcțiune. Foarte multe hârtii pentru care apoi trebuie sa speri ca au fost întocmite corect sau nu au fost trucate.

Sigur ca poți sa faci si niste verificări vizuale si măsurători, dar acestea sunt mai dificil de realizat din moment ce fosa nu mai este vizibila.

O alta problema, de care trebuie ținut cont, este prezenta în zona a unei vidanje si costurile pe care le presupune acest demers. Degeaba ai ditamai bazinul vidanjabil dar n-ai vidanja in zona.

Din pacate riscurile de a fi pacalit sunt prezente in multe zone din piața imobiliara. Din păcate am observat ca aceste fenomen prinde amploare si in alte tari, asa ca este important sa fim informati inainte de a lua o decizie si sa fim atenti la ce cumparam.

In ceea ce priveste fosele septice exista cateva controverse privind evacuarea apelor epurate pentru ca legea apelor 107/1996 in forma actualizata interzice deversarea acestora daca nu respecta anumite conditii.

Mai jos redau textul din legea 107/1996.

d) evacuarea de ape uzate în lacurile naturale sau de acumulare, în bălți, heleșteie sau în iazuri, cu excepția iazurilor de decantare;(la 10-11-2017, Litera d) din Alineatul (1) , Articolul 16 , Sectiunea 1 , Capitolul II a fost modificată de Punctul 1, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 78 din 8 noiembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017 )

d^1) evacuarea de ape uzate epurate și/sau neepurate în apele subterane sau pe terenuri, cu excepția folosirii apelor uzate epurate corespunzător, cu respectarea indicatorilor de calitate la evacuare prevăzuți în Hotărârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condițiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările și completările ulterioare, pentru irigații, în baza unui studiu și cu condiția monitorizării acestor ape;(la 05-11-2018, Litera d^1) din Alineatul (1) , Articolul 16 , Sectiunea 1 , Capitolul II a fost modificată de Punctul 2, ARTICOL UNIC din LEGEA nr. 243 din 30 octombrie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 925 din 02 noiembrie 2018 )

d^2) se exceptează evacuarea apelor pluviale neimpurificate pentru care nu există soluția evacuării într-un emisar natural, cu condiția monitorizării permanente a încadrării în parametrii legali;(la 05-11-2018, Alineatul (1) din Articolul 16 , Sectiunea 1 , Capitolul II a fost completat de Punctul 2^1, Punctul 3, ARTICOL UNIC din LEGEA nr. 243 din 30 octombrie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 925 din 02 noiembrie 2018 )

e) utilizarea de canale deschise de orice fel pentru evacuările ori scurgerile de ape fecaloid-menajere sau în conținut periculos;f) spălarea în cursuri de apă sau în lacuri și pe malurile acestora a vehiculelor, a altor utilaje și agregate mecanice, precum și a ambalajelor sau obiectelor care conțin substanțe periculoase;