Cine și cum oferă garanție imobilelor noi?
- constructorul conform contractului dar nu mai putin de 2 ani de la data recepției imobilului.
- dezvoltatorul 2 ani de la data procesului verbal de preluare a imobilului de către cumpărător.
- proiectanții 10 ani pentru vicii ascunse
- proiectantul de structura pentru structura de rezistenta pe durata de viata a construcției, minim 50 de ani.
- fabricanții utilajelor și dotărilor imobilului (obiecte sanitare, electrocasnice, instalații etc.)
O problema ce necesita o atenție sporita este învelitoarea, care are garanție doar dacă este montata de către o firma agreata de producător in baza facturii si a procesului verbal de recepție a lucrării.
De ce scriu acest articol? Pentru ca în ultima perioada exista situații in care se vând imobile ce au ca dezvoltator persoane octogenare sau cu vârste înaintate, probabil fără multe lucruri cu care pot garanta.
De asemenea se construiește în regie proprie și fără facturi deci practic fără garanție pe anumite lucruri și de asemenea montajul înveselitoarei se face direct de către constructor fără agrement din partea producătorului. Regia proprie înseamnă lipsa garanției din partea constructorului și deseori implica personal fără pregătire specifica implicat în procesul de execuție.
Si mai periculos, fără procese verbale de lucrări ascunse semnate de către proiectant. Asta aduce cu sine lipsa verificării calității lucrărilor de către acesta si implicit aruncarea răspunderii respectării proiectului în sarcina dezvoltatorului.
Având în vedere cele de mai sus riscul achiziției unui imobil în condițiile de mai sus implica lipsa unei garanții.
Concluzie: cum zicem în familia noastră bunicul plătește!